Pouštění lodiček z ořechových skořápek

Pouštění lodiček ze skořápek ořechů je jedním z mnoha tradičních vánočních zvyků. Tento krásný poetický zvyk by měl ukázat, koho čeká dlouhý a šťastný život, či kdo vycestuje daleko od svého domova. Udělejte si také podle návodu skořápkové lodičky a nechte se na Štědrý večer překvapit jejich věštbou. Kouzelná atmosféra pouštění lodiček v přítmí upoutá především nejmladší členy rodiny, ale i dospělí se zasní při koukání, jak lodičky plavou a plamínky plápolají.

pouštění lodiček z ořechových skořápek

Návod jak vyrobit lodičky ze skořápek ořechů

Vybrat si můžete ze tří možných způsobů výroby vánočních lodiček. Obvykle se na lodičky používají úzké dortové svíčky. Jedna se zapálí, do středu skořápky se nakape vosk a do něj se připevní kousek dortové svíčky. Druhou variantou je nastříhat dlouhý knot na krátké kousky, asi centimetr a půl dlouhé a zakapat voskem z klasické svíčky. Nejsnadněji však plovoucí lodičky vytvoříte za pomocí čajových svíček.

Materiál:

  • velké vlašské ořechy s neporušenou skořápkou
  • čajové svíčky

Pomůcky:

  • nůž, louskáček na ořechy
  • prkénko
  • mísa / lavor
  • zápalky

Postup:

Rozpulte několik vlašských ořechů. Nejprve ořech lehce stiskněte přes vystouplou hranu louskáčkem a poté si dopomozte nožem.

lodičky ze skořápek návod

Čajovou svíčku rozdělte na tři části. Vosk vytáhněte z kalíšku a knot s plíškem zespodu vosku vysuňte. Tyto svíčky Ikea Glimma lze pomocí nože rozdělit celkem snadno. Některé čajovky jiných výrobců lze rozebrat ještě snadněji. Naopak u některých to nejde vůbec.

jak vyrobit lodičku ze skořápky ořechu

Kalíšky od čajových svíček si uschovejte, příště si ukážeme, jak z nich vyrobit ozdoby na stromeček nebo jej uschovejte do Velikonoc, kdy je využijete na zdobení kraslic voskovkami.

tvoření z kalíšků od čajových svíček

Knoty vložte do středů ořechových skořápek a nyní máte dvě možnosti. Buď vosky, ze kterých jste vytáhli knoty rozpusťte ve starém rendlíku ve vodní lázni nebo si práci zjednodušte a knoty zalijte zcela rozehřátou další čajovou svíčkou. Jedinou nevýhodou je, že na jednu lodičku tedy spotřebujete dvě čajové svíčky a zůstanou vám vosky. Vosky si ale můžete uschovat a použít je příště.

jak vyrobit lodičky ze skořápek vlašksých ořechů

Měli byste si přichystat tolik polovin skořápek, kolik členů rodiny se sejde u stolu.

lodička z ořechové skořápky

Podle tradice by si měl na věštění vyrobit lodičku každý sám.

vánoční zvyk - pouštění lodiček ze skořápek

Lodičky vložte do mísy nebo lavoru s vodou …

pouštění lodiček ze skořápek ořechů

… a můžete je zapálit.

vánoční tradice

Pro fotku jsou lodičky sfouknuté, můžete je ale pod vaším dohledem nechat dohořet až do konce.

vánoční pouštění lodiček

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

fifteen − 9 =