i-creative.cz

Velikonoční perníčky

Překvapte na Velikonoční pondělí koledníky nejen krásnými vajíčky, ale i sladkými perníčky. Vaše medovníčky budou bezkonkurenčně originální a určitě s nimi sklidíte velký úspěch. Nebojte se do pečení perníčků zapojit i děti. Popusťte společně uzdu fantazie při zdobení. Nazdobte si perníčky vtipně, vesele a třeba i barevně. Užijte si kreativně společné chvíle a vychutnejte si velikonoční náladu :-)

Pořiďte si různorodé tvary vykrajovátek, aby vás zdobení bavilo. Nikdo nechce zdobit velké množství perníčků jen jednoho tvaru. Na Velikonoce určitě využijete vajíčko, květinku, čtyřlístek, kuřátko, slepičku, motýla, ovečku, ale i jiná zvířátka – kočku, pejska …

Úžasná velká vykrajovátka má občas v nabídce Tchibo.

Recept

Suroviny na perníkové těsto:

  1. V míse utřete cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidejte med a koření.
  2. Do hmoty vmíchejte mouku smíchanou se sodou.
  3. Vypracujte kompaktní těsto a nechte jej nejlépe přes noc uležet v chladničce.
  4. Uleželé těsto si rozdělte na 3 části.
  5. Z kousku první části vyválejte plát a vykrojte jeden pokusný perníček. (pokusný proto, abyste zjistili, jak silně pláty vyvalovat)
  6. Vykrojený tvar upečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
  7. Upečený perník ihned potřete rozšlehaným vajíčkem.

Perníčky nechte před zdobením minimálně jeden den odpočinout. Na čerstvě upečeném perníku by poleva nemusela dobře držet.

Suroviny na polevu:

  1. Cukr několikrát prosejte přes sítko
  2. Prosátý cukr ušlehejte s bílkem a třemi přecezenými kapkami citronu, dokud nevznikne hladká bílá poleva.

Opakované prosátí cukru je klíčem k úspěchu! Prosetím zabráníte tomu, aby poleva ucpávala zdobící špičku. Pamatujte, že čím hustší polevu připravíte, tím tenčí budete mít linku, ovšem tím hladší poleva musí být.

Sáček na zdobení naplňte polevou a pusťte se do nejzábavnější části.

Pokud si chcete se zdobením opravdu vyhrát, udělejte si nejprve základní kontury, ty nechte zaschnout a teprve potom dodělejte detaily.

Chcete-li perníčky vybarvovat, připravte si polevu stejnou jako na konturování, jen o trochu řidší = opět 1 bílek, 3 kapky citronu, ale o trošku méně cukru. Polevu si rozdělte do několika mističek a pokud chcete, obarvěte ji kvalitními potravinářskými barvami. Řidší polevu na vybarvování nanášejte kvalitním štětcem, který nepouští chlupy, až ve chvíli, kdy jsou kontury zcela suché.

Pokud chcete dále zdobit i vybarvenou plochu, opět počkejte než zcela zaschne.

 

Pečete perníčky i o Velikonocích nebo u vás voní jen na Vánoce? Máte svoje osvědčené tipy k pečení nebo zdobení perníčků? Podělte se v komentáři.