Velikonoční perníčky

Překvapte na Velikonoční pondělí koledníky nejen krásnými vajíčky, ale i sladkými perníčky. Vaše medovníčky budou bezkonkurenčně originální a určitě s nimi sklidíte velký úspěch. Nebojte se do pečení perníčků zapojit i děti. Popusťte společně uzdu fantazie při zdobení. Nazdobte si perníčky vtipně, vesele a třeba i barevně. Užijte si kreativně společné chvíle a vychutnejte si velikonoční náladu :-)

velikonoční perníčky

perníčky velikonoční

Pořiďte si různorodé tvary vykrajovátek, aby vás zdobení bavilo. Nikdo nechce zdobit velké množství perníčků jen jednoho tvaru. Na Velikonoce určitě využijete vajíčko, květinku, čtyřlístek, kuřátko, slepičku, motýla, ovečku, ale i jiná zvířátka – kočku, pejska …

velikonoční vykrajovátka

Úžasná velká vykrajovátka má občas v nabídce Tchibo.

Tchibo velikonoční vykrajovátka

Recept

Suroviny na perníkové těsto:

  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g Hery
  • 2 lžíce rozpuštěného medu
  • 2 – 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g hladké  prosáté mouky
  1. V míse utřete cukr se dvěma vejci a změklou Herou, přidejte med a koření.
  2. Do hmoty vmíchejte mouku smíchanou se sodou.
  3. Vypracujte kompaktní těsto a nechte jej nejlépe přes noc uležet v chladničce.
  4. Uleželé těsto si rozdělte na 3 části.
  5. Z kousku první části vyválejte plát a vykrojte jeden pokusný perníček. (pokusný proto, abyste zjistili, jak silně pláty vyvalovat)
  6. Vykrojený tvar upečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
  7. Upečený perník ihned potřete rozšlehaným vajíčkem.

velikonoční perníčky před zdobením

Perníčky nechte před zdobením minimálně jeden den odpočinout. Na čerstvě upečeném perníku by poleva nemusela dobře držet.

Suroviny na polevu:

  • 1 bílek
  •  150 g prosátého moučkového cukru
  • 3 kapky citronu (ne víc, poleva by mohla lepit a špatně schnout)
  1. Cukr několikrát prosejte přes sítko
  2. Prosátý cukr ušlehejte s bílkem a třemi přecezenými kapkami citronu, dokud nevznikne hladká bílá poleva.

poleva na perníčky

Opakované prosátí cukru je klíčem k úspěchu! Prosetím zabráníte tomu, aby poleva ucpávala zdobící špičku. Pamatujte, že čím hustší polevu připravíte, tím tenčí budete mít linku, ovšem tím hladší poleva musí být.
příprava polevy na zdobení perníčků

Sáček na zdobení naplňte polevou a pusťte se do nejzábavnější části.

zdobení velikonočního perníčku bílkovou polevou

Pokud si chcete se zdobením opravdu vyhrát, udělejte si nejprve základní kontury, ty nechte zaschnout a teprve potom dodělejte detaily.

zdobení velikonočních perníčků

Chcete-li perníčky vybarvovat, připravte si polevu stejnou jako na konturování, jen o trochu řidší = opět 1 bílek, 3 kapky citronu, ale o trošku méně cukru. Polevu si rozdělte do několika mističek a pokud chcete, obarvěte ji kvalitními potravinářskými barvami. Řidší polevu na vybarvování nanášejte kvalitním štětcem, který nepouští chlupy, až ve chvíli, kdy jsou kontury zcela suché.

vybarvování kraslice z perníku

Pokud chcete dále zdobit i vybarvenou plochu, opět počkejte než zcela zaschne.

 

perníkové velikonoční vajíčko

perníkový zajíček

Pečete perníčky i o Velikonocích nebo u vás voní jen na Vánoce? Máte svoje osvědčené tipy k pečení nebo zdobení perníčků? Podělte se v komentáři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

nine − one =