Kidedu – didaktická hra pro děti

Nakreslený pomocník k větší samostatnosti a svobodě dětí.

Představte si ráno, kdy si připravíte oblíbenou kávu a za chvíli slyšíte jen dusot malých kroků někde na chodbě. Doma je klid, který jste dlouho nezažili. A zatímco jste chystali snídani, vaše 3 leté dítě vstalo, zašlo si na záchod a do koupelny, samo se obléklo a pak přišlo za vámi. Aniž byste museli říkat: „Obleč se, vyčisti si zuby, umyj si oči.“

Než Vám autorka hry, Štěpánka, prozradí tajemství úspěchu tohoto rána (odtajnění v článku níže), poví vám, jak to začalo:

Kidedu

Prckovi bylo 2,5 let. Často se ptal, co budeme dělat, kam to jedeme, co bude potom. A tak jsem mu začala kreslit denní mapu – jednoduchý plánek dne, zkratku toho, co bude probíhat a v jakém sledu. Od cesty do obchodu přes cestu na dovolenou. Celý den si mapku nosil s sebou a studoval si v ní. Na konci dne jsme díky mapce celý den převyprávěli.

To byl první AHA moment. Ale to zdaleka ještě není vše…

V té době jsem byla těhotná, unavená a toužící po větší samostatnosti prcka. Už dávno byl sice bez plínek, uměl se najíst, uklidit si hračky, umýt si zuby, ale dělal to většinou jen po připomenutí. Napadlo mě, nakreslit mu plán dne na kartičky. Tehdy jsme je kolíčkovali na šňůru. Když byla aktivita splněná, kartičku ze šňůry sundal.

Druhý AHA moment – funguje! Vyšperkujeme to.

Najednou syn přesně věděl, co má dělat. Navíc si sám volil pořadí činností a sám si hlídal jejich „splnění“ Obrázky (vizualizace) se tedy staly nástrojem plánování a v dětské hlavičce vytvoří celou strukturu dne. Dětský To do list.

A protože kreslení kartiček mou rukou opravdu nebylo to pravé, hledala jsem ke stažení všude možně kartičky pro celý den. Nenašla jsem. Zato jsem našla Báru Křistkovou, ilustrátorku, která maluje i pro Českou televizi. Padly jsme si do oka. Nejdříve nakreslila činnosti s chlapečkem (soubor k tisku posílala na cestě ke svému porodu, stihly jsme taktak), později s holčičkou (u toho zase kojila). Nejvíce mě dodnes rozesmívá výraz chlapečka sedícího na záchodě.

Kidedu didaktická hra

Šnůru a kolíčky nahradily dřevěné stojánky na kartičky a k odkládání a uschování bavlněný pytlíček na stahování. Dětský denní plánovač Kidedu Můj den byl na světě a po první sérii se zaprášilo. Další následovaly. Rodiče psali – děti konečně bez plínek, doma je to bez křiku a pláče, do školky odcházíme včas a oblečení, večer hračky uklizené, učíme se s kartičkami i angličtinu, vyprávíme podle kartiček příběhy…

Kidedu kartičky

Třetí Aha moment – funguje i v jiných rodinách a dokonce v mateřských školkách.

Kidedu je didaktická pomůcka pro děti, která jim pomůže zvládat samostatně každodenní úkoly a vám přinese spoustu času navíc.

A slibované tajemství úspěchu? Tím, že si dítě plánuje samo své „aktivity“ a samo si nastavuje své povinnosti, je také vnitřně motivované je splnit. Bez vašeho řízení a napomínání. V budoucnu bude mít svobodnější přístup k vlastnímu životu a dokáže si jej samo řídit. Pořiďte set pro Vaše děti, do školky nebo jako dárek. Objednávat můžete přímo na www.kidedu.cz. Ušetříte spoustu času, nervů a najdete nový způsob komunikace s dětmi prostřednictvím vizualizace. Velmi užitečný pomocník také při práci s dětmi s vývojovou dysfázií či lehkou formou autismu.

Co vše set obsahuje?

1 set obsahuje – 21 kartiček + 4 prázdné k dokreslení, 15 činností, 3 dřevěné stojánky, bavlněný pytlíček. Kidedu je eko, nontoxic, český, manufakturní výrobek vonící dřevem a láskou. Ale mrkněte se na web, najdete tam i video z vysílání v Sama doma.

Štěpánka Vontrobová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

2 − 1 =