i-creative.cz

Jak si vyrobit prstové barvy – návod

Vyrobte dětem domácí, zdravotně nezávadné „jedlé“ prstové barvy a nechte je pořádně vyblbnout! Budete potřebovat jen cukr, sůl, vodu, kukuřičný škrob a potravinářské barvy. Domácí prstové barvy = hodně muziky za pár korun!

Suroviny:

Pomůcky:

Postup:

1. Do hrnce vložte 3 rovné polévkové lžíce cukru.

2. Přidejte půl kávové lžičky kuchyňské soli.

3. Odměřte si půl hrnku kukuřičného škrobu.

4. Kukuřičný škrob přidejte ke směsi.

5. Přilijte dva hrnky vody pokojové teploty a míchejte a míchejte. Tekutinu zahřívejte na mírném ohni až do zhoustnutí.

6. Jakmile bude tekutina nápadně připomínat hustotu pudinku :-) , hrnec odstavte a nechte směs trochu vychladnout.

Hmotu rozdělte do mističek a namíchejte si vlastní barvy. Potravinářské barvy není potřeba mnoho. Přidejte jen trochu, zamíchejte a podle potřeby přibarvěte.

Čím víc potravinářského barviva použijete, tím sytější bude výsledná barva na papíře. Pokud to s barvou ale přeženete, budou mít děti nejen sytě pomalovaný papír, ale i obarvené prsty. Takže přiměřeně – přiměřeně :-)

Malé uzavíratelné kelímky jsou od vypotřebované modelovací hmoty Fun Clay Koh-i-noor. Větší velikost plastových kelímků (na potraviny) pořídíte levně v síti hypermarketů Tesco.

Nejlépe se maluje s čerstvě vyrobenými barvami.

Modrá potravinářská barva padla celá na výrobu domácí modelíny, vy si ale krásnou modrou a tyrkysovou určitě namíchejte.

Po dvou dnech v lednici je konzistence barev hustější, gelovější, přesto s nimi lze ještě celkem hezky malovat. Obrázek níže je malovaný tři dny starými barvami.