Průvodce skleněnými korálky – poznejte jednotlivé druhy

Rádi byste pronikli do tajů korálkování? Toužíte se naučit tuto kreativní hobby techniku, jejíž základním materiálem jsou nejrůznější korálky? S korálky se toho dá tvořit opravdu spousty. Můžete si udělat nádherné a zajímavé výrobky, zejména pak originální šperky a doplňky. Korálky lze dělit podle materiálů, způsobu zpracování, tvarů, barev. Vyrábí se jich nepřeberná škála.

V Čechách mají největší tradici korálky skleněné, které se také v korálkování využívají nejvíce. I ty je možné dále rozlišovat. Pojďte se seznámit s jejich druhy, v přehledném průvodci, který jsme připravili spolu s českým výrobcem korálků, společností Matura Beads s.r.o.

Rokajl

Rokajl jsou drobné perličky vyráběné strojově, sekáním ze skleněných trubiček. Nejkvalitnější se vyrábí v Japonsku (TOHO, MIYUKI) a v České republice (Preciosa). Méně kvalitní pak najdete z Číny, Taiwanu a Indii. Tyto skleněné perly mají nejčastěji průměr 2-4mm. Mohou mít podobu:

  • klasickou – ve tvaru téměř kuličky
  • sekanou – krátké hranaté tyčinky
  • trubičky – různé délky

Mačkané korálky

Mačkané korálky jsou zastoupeny různými tvary, jež vznikají mačkáním skleněných tyčí do forem. Pak se následně leští, aby byly hladké a lesklé. Pořídit si můžete kuličky, lístečky, kapky, olivky, válečky, disky, placičky, kostky, bavoráky, trojúhelníky, jazýčky, obdélníčky, srdíčka a spousty jiných různorodých tvarů v mnoha barevných kombinacích.

Novinkou na trhu je skleněný mačkaný rokajl MATUBO – 8/0,7/0,6/0  a dvoudírkové SUPERDUO A RULLA.

 

Mačkaný rokajl Matubo
Mačkaný rokajl Matubo
Mačkaný rokajl Superduo
Mačkaný rokajl Superduo
Mačkané korálky Duo
Mačkané korálky Duo

 

Ohňovky

Ohňovky se vyrábí broušením a tepelným leštěním mačkaných perlí. Jejich vysoký lesk je závislý na množství vybroušených plošek. K dostání jsou ve tvaru kuličky, bols perle, sluníčka, cínovky apod.

Voskové perle

Voskové perle vznikly se snahou vytvořit imitaci pravých perel. Dříve se pro jejich výrobu používal včelí vosk. Z toho důvodu je odvozen název voskové perle. V dnešní době jsou však tvořeny jinak, a to chemickou sloučeninou. Jejich povrchové úpravy se dosahuje smáčením v barevné emulzi a nakonec v ochranném krycím laku. Používají se k tomu nejčastěji mačkané nebo vinuté korálky, které jsou kvalitnější a vypadají více jako pravé perly.

Vinuté perle

Vinuté korálky, kterým se říká také Vinutky nebo Lampovky jsou ručně zpracovávané skleněné korálky různých tvarů a velikostí.Vznikají ručním ovíjením skla kolem drátku smočeném v hlince. Při jejich výrobě se používá kahan.

Způsoby povrchového zušlechtění

Skleněné korálky se mohou dále upravovat několika způsoby povrchového zušlechtění. Povrchové úpravy lze aplikovat na mačkané korálky, broušené perle i rokajl. Jaké to jsou?

Listr

Jedná se o průhlednou vrstvičku na povrchu korálku, která vytváří jednobarevné (perleťové) či duhové odlesky.

Pokov

V případě způsobu „pokov“ pokrývá povrch korálků jemná vrstvička prášku různých barev s kovovým vzhledem nebo přímo z kovu (k dostání jsou poměděné, postříbřené i pozlacené korálky). V nabídce jsou dvě varianty pokovu:

  • polopokov – půlka korálku je čistá a druhá půlka je zbarvena pokovem
  • celopokov – celý povrch korálku je zbarven pokovem.

Bronzové vypalované barvy vznikají na základní krystalové surovině. Efektu rainbow se dosahuje nanášením více vrstev barvy. Bronzy jsou barevně jednotné. Metalické barvy a neony jsou na skleněných výliscích tvořeny speciálními pigmenty.

Korálky nejsou samozřejmě jen skleněné, ale také dřevěné, plastové, keramické, kovové, kameninové, z minerálů a dalších. Zájem o české korálky stále trvá a nic na tom nemění ani fakt, že se na pultech obchodů objevuje stále více laciná čínská a korejská bižuterie. Pustíte-li se do korálkování i vy, vsaďte na českou kvalitu. Širokou nabídku nádherných korálků a potřeb pro korálkování naleznete v internetovém obchodě www.glass-kingdom.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

three × five =